Fråga oss

Ronja, elev på ME-skolan i Örebro och utbildningsansvarig Olof Jacobsson svarar på vanliga frågor nedan. Du kan också ställa din egen fråga.

Vilka meriter behöver jag för att komma in på skolan?

Som alla nationella program på gymnasiet så behöver man i första hand vara behörig, dvs. ha minst godkänt i kärnämnena Sv/Ma/eng. Är det fler sökande än platser, är det betygen som avgör. På vissa skolor öppnar de även upp ett par platser för elever som saknat behörighet. De läser då upp kärnämnena parallellt.

För vux är enda formella kravet att man förstår svenska i tal och skrift samt att man har körkort klass B.

/Olof

Ronja, vilka maskiner gillar du bäst, och varför?

Jag gillar mest bandgående grävmaskiner och dumper. De är roligast enligt mig men det är även såklart kul att köra hjullastare och hjulburna grävmaskiner.
/Ronja

Vilka slags maskiner får man köra?

Du blir utbildad på både grävmaskin och hjullastare. Vi kör bara nya maskiner på ME-skolan och dessa byts ut efter två år. På så sätt säkerställer vi att våra elever alltid får utbildning på den senaste tekniken.

Hälsningar, Olof

Vilka jobb kan jag få efter skolan?

Då det finns mycket arbete inom anläggningsbranschen finns det stora möjligheter att både bli anställd hos ett företag, eller starta eget. Det är stor variation på arbetsuppgifterna och för de som har ambitionen att göra karriär finns det möjlighet att bli arbetsledare eller vidareutbilda sig inom branschen.

Hälsningar, Olof

Måste jag ha några förkunskaper om teknik eller maskiner?

Alla är välkomna att börja hos oss, oavsett förkunskaper. Varje elev utmanas utifrån sina förutsättningar då vi anpassar utbildningen utifrån varje enskild individs förkunskaper och erfarenheter.

Hälsningar, Olof

Ger ME-skolan högskolebehörighet?

Du har alltid rätt att välja till de kurser som krävs så att du efter din examen är behörig att söka till högskola och universitet.

Hälsningar, Olof

Hur är det att vara tjej på Anläggningsförarprogrammet?

De senaste åren har det blivit en ökad andel tjejer på våra utbildningar. Både vi och företagen är mån om att öka andelen tjejer i branschen och därför driver vi olika projekt i syfte att få ändå fler tjejer att utbilda sig till anläggningsförare.

Hälsningar, Olof

Finns det omklädningsrum för både tjejer och killar?

En fråga som kommer upp ibland och som är självklar för oss. Då tjejer blir allt vanligare inom anläggningsbranschen anpassar både vi och företagen verksamheten så att den ska passa alla oavsett kön.

Hälsningar, Olof

Tjänar man bra som anläggningsförare?

Då det är brist på utbildade förare arbetar många företag hårt med att locka nya maskinförare till sig. Detta har inneburit att lönerna gått upp.

Hälsningar, Olof

Jag har behov av speciellt stöd. Kan jag få det?

Samtliga skolor som vi samarbetar med har både specialpedagoger och kuratorer som kan hjälpa till när dessa behov finns.

Hälsningar, Olof

Vad är en APL-plats?

Under utbildningen varvar vi undervisning i skolan, med APL (arbetsplatsförlagt lärande) på ett företag. Här får du möjlighet att utveckla de kunskaper du lär dig på skolan på en “riktig” arbetsplats.

Hälsningar, Olof

Får jag hjälp att hitta APL-plats?

Vi hjälper dig att hitta en APL-plats som passar dig. Har du kontakt med något företag sedan tidigare där du gärna vill göra din APL, är vi givetvis även öppna för det.

Vänliga hälsningar
Olof

Ställ din egen fråga här
An account for you will be created and a confirmation link will be sent to you with the password.
Question and answer is powered by anspress.net