Digitalt Öppet Hus

Sändningen från den 20 januari är avslutad, men den finns att se i repris nedan. Vi har också samlat intervjuer och klipp för dig som är nyfiken på ME-skolan och gymnasieutbildningen för maskinförare.

Digitalt Öppet Hus

Träffa elever och lärare från ME-skolan runt om i Sverige, från norr till söder. Detta är hela sändningen på ca 90 minuter. Har ni frågor skicka dem direkt till Olof Jacobsson, ME-skolan.
olof.jacobsson@meskolan.se

Öppet Hus: ME-skolan och arbetsgivarna

Jacob Leijonhufvud från T-schakt och Jonas Marcusson från Marcusson Entreprenadteknik berättar om branschen, yrket och möjligheterna för unga maskinförare. De berättar också om sin egen väg in i branschen och vad som krävs för att lyckas.

Öppet Hus: ME-skolan och APL

Lärare Christer Gartmon berättar om varför praktik är viktig del av utbildningen för eleverna på ME-skolan, samt hur viktiga relationerna är med företagen som erbjuder praktikplats.

Öppet Hus: Liam har redan fått jobb

Liam, som går sista terminen på ME-skolan, berättar om utbildningen och att praktiken har lett till att han redan har jobb efter studenten.

Öppet Hus: Felicia vill jobba i gruva

Felicia berättar om drömmen att jobba i en gruva och skillnaden mellan att köra bandburet och hjulgrävare.

Öppet Hus: Hur man söker

Programrektor Helena Swahn Håkansson berättar om ansökningsproceduren till gymnasiekolan. Arbetslagsledare Susanne Wahlgren berättar om utbildningen och möjligheterna man har på ett yrkesprogram.

Om ME-skolan och branschen

Här berättar Olof och Jonas från ME-skolan om branschens behov och vad ME-skolan har fått för uppdrag från elevernas framtida arbetsgivare.

Öppet Hus: Uppsala

Möt ansvarig maskinförarlärare Richard Gerdlöf, gymnasieeleven Anton, programrektor Susanne Kalan och studievägledare Linnea Nordenås från ME-skolan Uppsala. Ett kortare klipp från vårt Digitala Öppna Hus, januari 2022.

Öppet Hus: Skellefteå

Se sändningen med Niklas och Einar från ME-skolan i Örebro. Vad krävs av eleverna som börjar? Hur anpassar man utbildningen efter branschens krav? Ett kortare klipp från vårt Digitala Öppna Hus, januari 2022.

Öppet Hus: Örebro

Möt lärare från ME-skolan i Örebro. Kortare klipp från Digitalt Öppet Hus, januari 2020. Ett kortare klipp från vårt Digitala Öppna Hus, januari 2022.

Öppet Hus: Linköping

Läraren Christoffer berättar om den moderna maskinparken från CAT med maskinstyrning och GPS-styrning på ME-skolan Linköping och Anders Ljungstedts Gymnasium. Eleven Elis berättar om sitt intresse för maskiner och kommande praktik (APL).

Öppet Hus: Varberg

Träffa Peter och Timmy från ME-skolan i Varberg och Peder Skrivares Skola och Munkagårdsgymnasiet, ett naturbruksgymnasium med både djur och maskiner. Ett kortare klipp från vårt Digitala Öppna Hus, januari 2022.

Öppet Hus: Växjö

Kortare klipp från vårt Digitala Öppna Hus där du får träffa elever och lärare från ME-skolan i Ingelstad / Växjö.

Öppet Hus: Svalöv

Kortare klipp från vårt Digitala Öppna Hus där du får träffa elever och lärare från ME-skolan i Svalöv.

En dag på ME-skolan

Här berättar Göran, lärare på ME-skolan i Bålsta, om hur en typiskt skoldag i ”gropen” ser ut.

Vad krävs för att bli en bra maskinförare?

Lyssna på eleven Filips tankar om utbildningen och yrket som maskinförare.

Vad ska du göra efter studenten?

Hör vår elev Felicia berätta om sitt drömjobb och vad som fick henne att söka till ME-skolan.

Hur fungerar maskinstyrning?

Här berättar Daniel, lärare på ME-skolan i Bålsta, lite om tekniken eleverna får lära sig i en 15-tons bandgrävare.

Är det lätt att få jobb?

Göran berättar om möjligheterna att hitta en anställning efter studenten för ME-skolans elever.

Hur är steget från högstadiet till att köra en 15-tons maskin?

Hör Görans tips till den som är nyfiken på skolan. Han berättar också om självförtroende och personlig utveckling hos eleverna på ME-skolan.

Hur fungerar APL?

Hör Göran berätta om APL och om balansen mellan kärnämnen och yrkesämnen.

Vad är svårast?

Kort intervju med vår lärare Daniel om utbildningen och vad som krävs av eleverna.

”Vi får utmaningar som blir roliga att lösa tillsammans.”

Läs hela intervjun med eleven Jesper

Se Öppet Hus-sändningarna från 2021 i efterhand:
Örebro | Sthlm/Bålsta | Skellefteå | Svalöv | Linköping | Uppsala