ME-skolans yrkesvux

Oavsett om du står inför att byta karriär eller vill vara med och bygga samhället är vår yrkesvuxutbildning till anläggningsförare en säker och snabb väg till nya möjligheter.

Ett nytt yrke på ett halvår 

På vår vuxenutbildning får du lära dig ett helt nytt yrke på 30 veckor av lärare med lång erfarenhet av maskinföraryrket. Vi utbildar alltid efter verklighetens krav och har nära samarbete med många företag i branschen. Våra täta kontakter med arbetsgivare tillsammans med bristen på utbildade maskinförare gör att det inte är ovanligt att arbetsgivarna vänder sig direkt till våra elever när de letar efter ny personal.
 

CSN-berättigad och kostnadsfri utbildning

Våra yrkesvuxutbildningar är CSN-berättigade och kostnadsfria. Du behöver dock betala studiematerial på totalt ca 2000 kr, samt dina egna varselkläder.

Kör hjullastare och lär dig planera anläggningsarbeten

Under de veckor du befinner dig på vår skola får du köra toppmoderna hjulburna och bandburna grävmaskiner samt hjullastare i olika storleksklasser på våra övningsområden. Du lär dig också de teoretiska delarna som är viktiga för maskin- och anläggningsförare, som arbetsmiljösäkerhet och hur du planerar ett anläggningsarbete på bästa sätt.

Arbetsplatsförlagt lärande ger yrkeserfarenhet och kontakter

Så mycket som hälften av de 30 veckorna tillbringar du på plats hos en eller flera arbetsgivare under praktikperioder på 4 veckor åt gången. Du kan välja att själv kontakta intressanta företag där du kan få din praktik, vara på en eller flera arbetsplatser under utbildningen och få hjälp av skolan att hitta en lämplig arbetsplats där du kan få ännu mer erfarenhet av maskinföraryrket. Alla elever är garanterade praktikplats och det är förutom ett viktigt och bra sätt att lära sig yrket också en väldigt bra inkörsport till jobb. Många av våra elever erbjuds anställning på praktikföretaget efter avslutad utbildning. 
 

Maskinförare är samhällsbyggare

På praktikplatsen får du fördjupade praktiska kunskaper inom många områden och är med i den stora satsningen på att bygga ut samhället som nu pågår. Du kan till exempel få anlägga avlopp, bygga vägar, gräva ner fiberledningar eller arbeta med VA-system. Du kan också få anlägga parker, arbeta med infrastrukturprojekt eller rivningsprojekt. Maskinerna du kör är moderna och tysta och styrs alltmer med hjälp av joysticks. Den tekniska utvecklingen inom branschen går snabbt.

Maskinföraryrket passar för den med teknik- och maskinintresse

Om du är intresserad av teknik och maskiner och söker ett nytt yrke med lysande framtidsutsikter så passar maskinföraryrket dig! De flesta arbetsgivare är mindre företag men du kan också starta eget – yrket innebär många friheter och kan utföras i hela landet – och du kan jobba med allt från gruvbrytning till anläggning av parker och infrastrukturprojekt. Är du nyfiken på att prova att köra våra maskiner för att se om det är något för dig? Kontakta oss här så får du komma på besök.

Yusuf berättar om att bli maskinförare via yrkesvux

Hör eleven Yusuf Yilmaz berätta om sitt val, ansökan och hur yrkesvux-utbildningen är upplagd.

Sök via din hemkommun

Sök utbildningen via din hemkommuns hemsida och välj då den utbildning som kallas anläggningsförare. Vår utbildning finns på 8 orter i landet och ansökningsperioden brukar vara på ett par månader men du får ofta besked inom några veckor om du blivit antagen.

Om du inte bor i den kommun utbildningen finns, kan du ändå få utbildningen godkänd av din egen kommun.

Maskinförarutbildning i Uppsala
Maskinförarutbildning i Bålsta (Håbo)
Maskinförarutbildning i Varberg
Maskinförarutbildning i Örebro
Maskinförarutbildning i Skellefteå
Maskinförarutbildning i Svalöv
Maskinförarutbildning i Söderhamn
Maskinförarutbildning i Lappland

Lär dig mer om en praktikplats

Peter Wiklund är en av många företagare som tar emot praktikanter från ME-skolan. I den här korta intervjun berättar han om vad det är för slags arbetsplats man kommer till.